powemacatlog.punt.nl
zuiver water


 

Zuinig water

 

Vanmorgen zag ik op de tv een statement, dat wij in de toekomst een speciale kraan gezuiverd drinkwater moeten gaan gebruiken en een andere kraan met minder schoon water voor schoonmaak, toilet doorspoelen en tuin sproeien.

 

Dit doet mij denken aan ons verblijf in de Zuidelijke Yungas van Bolivia,

bij La Paz in de jaren ‘70.

Wij zaten daar om onze dochter Isabel te adopteren, een piepklein beeldschoon Aymara- meisje van 6 maanden met een enorme bos pikzwarte krullen.

De procedure was langdurig en ingewikkeld, maar daardoor konden wij genieten van het mooie dorpje Irupana, aan de voet van de heuvels naar Vila Vila, waar zij vandaan kwam. Wij logeerden bij Pim en Baukje,een Nederlands gezin met hun twee jonge kinderen.

 

Water was in die omgeving een zeer schaars goed.

Een uur per dag sijpelde er een stroompje schoon regenwater uit een pijpleiding uit de bergen. Dan werden er pannen en emmers gevuld.

Een deel werd apart gehouden en gekookt voor gebruik in de keuken en de koffie of thee. Er werd een teil gevuld om de babies en ons zelf te wassen. Twee blonde en een gitzwart kindje zaten schaterend te spetteren in de teil in de tuin

Dit water werd niet weggegooid, maar hierin werden de kleren gewassen.

En tenslotte werd met het vuile water de WC doorgetrokken.

 

Ik was meteen enthousiast over dit economisch gebruik van water en nam mij voor dit in Nederland door te zetten. Ik moest denken aan mijn vader in Suriname, die altijd bestraffend “Kraan dicht!” riep als wij bij het tandenpoetsen het water vrijelijk lieten stromen. Helaas is dit voornemen weer snel verwaterd,  toen terug in dit land het gemak van de kraan opendraaien zich weer opdrong.

Maar in die maanden was ik er van overtuigd dat dit zinvol gedrag was.

 

cat 10/3 2011


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl