powemacatlog.punt.nl
Tante Juul

Tante Juul

 

Tante Julie Brouwn was een dierbare vriendin van mijn moeder uit haar verpleegsterstijd. Net zoals ik op school bevriend was met haar nichtje, haar broers kind Erna Rinia, die wij liefkozend Brouwna noemden.

 

Tante Juul kwam in Groningen wonen in de jaren ’60 en wij genoten van haar aanwezigheid. Ze maakte lekkere hapjes, slaatjes, koeken, kippenboutjes etc. en bracht die altijd langs om “ te laten proeven”.

 

Zij had jaren op Curacao gewoond en gewerkt en vertelde daar smeuige verhalen over of liet kleren overkomen, die zij ons liet passen, zoals haar Guatemalajasjes, waar wij nog jaren plezier van hadden. Of bandeaus met aangenaaide oorringen, ringkammen en meer van dat soort spul.

De jongens kregen EP-tjes met muziek.

 

De verhalen over haar zus Mine en Paatje Douglas en hun muzikale kroost waren ook

legendarisch en inderdaad werden twee van hen zeer beroemd. Maar hoe zij begonnen was natuurlijk zeer authentiek.

 

Wij waren dol op tante Juultje die altijd mee ging op vakantie, zoals die zomer dat Cathrien en ik slaagden voor de HBS en Ma een mooie bungalow op Schiermonnikoog huurde en er met ons heenging met Elly en Pam. Wij hadden er een geweldige tijd en tante Juul kookte de lekkerste hapjes. Ma had toen al veel last van reuma en was blij met die hulp.

 

Het leukst was het als tante Juul bijvoorbeeld vertelde dat ze een “flat tyre” had en haar auto naar de garage liet slepen en dat met veel gebaren demonstreerde.

“Boy, have I a flat tyre?” “Yes mam!” riepen mijn broers dan in koor.

 

Tante Juul ging met Ma en Nell met de bus naar Oostenrijk en werd daar belaagd door een verliefde kippenboer uit Groningen, die wel wat in dit vrolijke weeuwtje zag. Zij echter niet en toen hij haar thuis kwam opzoeken, had zij hem hardhandig de deur gewezen. “Ik ga niet met een mandje eieren de deuren langs!” zei ze verontwaardigd tegen Ma. Ze bleef haar gestorven soldaat die haar een mooie zoon had geschonken haar levenlang trouw en praatte altijd vol liefde over hem.

Zij was dol op haar kleindochter Julietje.

 

Tante Juul overleed onverwachts aan een hartstilstand. Zij wilde niet in een rolstoel terechtkomen, zei Ma treurig. Wij huilden om die lieve vriendin, die er nooit meer zou zijn. Haar vrolijkheid was zo aanstekelijk.

 

cat 8/011

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl