powemacatlog.punt.nl
De Droom

De droom.

 

Als de zaal donker wordt gloeien de rode lichten aan. De muziek begint en een vrouwenstem klinkt op. Het rode autootje van Anita draait zijn eerste rondje. Bij deur 1 start Francis haar motor. Ik kijk naar de witte streep op haar achterdeur en doe hetzelfde. We sluiten aan bij de eerste Canta.” Zwaan kleef aan”, heeft Margus gezegd.

De adrenaline is voelbaar in onze aderen. Mijn goede rechterhand ligt zeker op het stuur. Afstand houden, zeker door de bochten. Nog een keer rond en weer naar buiten door poort 6.

 

De kop is er af. We stellen ons weer op, achter elkaar, voor de volgende entree. Een uur lang gaat het ballet steeds verder met wisselende groepen autootjes, rood, wit, grijs, groen en dansers in roodwit blauwe overals en maillots.

De belichting in gloeiende kleuren tussendoor. Een ring van spotlights stijgt en daalt in het midden van de arena.

Klaterend applaus als er weer een verrassend effect is.

 

Ontroerende momenten. De zaal houdt haar adem in als Freek moeizaam schuifelend de enorme ruimte oversteekt.

Een klein kwetsbaar mannetje, dat al onze beperkingen laat zien. Later danst Karin Spaink even kwetsbaar de pas de deux met Casey Herd,

 

De traffic jam. We stellen ons kriskras op in de ruimte, toeteren minutenlang, lichten en motoren uit. Dan weer af door de dichtstbijzijnde poort. Weer omrijden en opstellen voor de finale terwijl de balletdansers de sterren van de hemel dansen. Nog even. Het laatste rondje is een triomftocht. We verdwijnen door deur 4.

 

Als het Corps de ballet stilstaat komen we van alle kanten lopend, in rolstoelen, door de poorten naar binnen voor het slotapplaus, gejuich, gefluit. De grote opblaascanta tegenover ons. Het is volbracht.

 

Nog nooit heeft een voorstelling zoveel vreugde gegeven aan de deelnemers als dit Nationaal Canta Ballet aan ons kwetsbaren, die afhankelijk zijn van het kleinste autootje om ons voort te bewegen door de wereld.

 

Wekenlang voelden wij ons topdansers, hoofdrolspelers in een ballet, dat heel Nederland in de ban zou houden, bewogen we ons op vlindervlugge vleugels door een sprookjeswereld in de ronde ruimte van de Westergasfabriek, op uitnodiging van het 50-jarige Nationaal Ballet, dat onze behoeften begreep en vertaalde in een droom.

 

Cat, 1 juli 2012

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl