powemacatlog.punt.nl
Marcel Pinas in Utrecht

 

Marcel Pinas in Utrecht, Overvecht

 

Jong Suriname op avontuur was het boek dat wij als kind verslonden.

En nu Marcel Pinas als Young Global Leader Overvecht verovert, komt deze titel weer bij mij boven. Reeds een week volg ik de kunstenaar in mijn rolstoel door de stad, die ik sinds 1967 de mijne mag noemen.

Toegegeven, Utrecht haalt het niet bij Groningen, dat sinds mijn zesde mijn hart heeft en zeker niet bij Paramaribo, waar ik ben geboren en nu als bejaarde steeds vaker naar toe reis. Maar hier werd mijn echtgenoot geboren, hier groeiden mijn kinderen op en hier zag mijn kleindochter voor het eerst de zon en de sterren.

 

Dus volg ik de Marronkunstenaar uit Marowijne, die uitgenodigd door Kosmopolis,  zijn sympathieke inleidingen houdt in de wijk waar ik zeven jaar heb gewoond, overal waar ik kan komen. Zelfs in de diepte van het station Overvecht, dat vanaf de straat voor mij slechts bereikbaar is via vele meters hellend plaveisel en ijzeren poortjes, langs volle fietsenrekken en slordig in de heg neergesmeten vehikels. Maar welke groupie zou hierover klagen. Ik vind een zonnige en later een schaduwrijke plek naast twee aardige landgenoten, die mij een koele dronk en een kokoskoekje aanbieden. Ik heb het volle gezicht op mijn idool, die vertelt wat hij in het oosten van Suriname voor de jeugd doet op cultureel gebied en waarom het zo belangrijk is, dat zij hun cultuur in stand houden.  Hij onderwijst de Overvechtse jeugd in de intriges van de slavernij en zijn eigen cultuur. Artist in residence in een Utrechtse wijk., waar veel te weinig cultuur is. Mijn sympathie had hij al lang, toen ik hem en zijn kunstobjecten voor het eerst zag op de tentoonstellingen in Paramaribo. De kokolampu van mijn ouma, die ik in drievoud in mijn vensterbank heb, zag ik tot mijn verrassing vele malen uitvergroot bij Fort Zeelandia staan.

 

Zitten onder 10.000 lepels, opgehangen aan ragfijne nylon draadjes geeft een  unieke dimensie aan het bestaan en stemt tot overdenken: wat als de draadjes breken en je bedolven wordt onder de lepels. Ik heb het volste vertrouwen in de kunstenaar... Gecharmeerd was ik van de interieurs van de pina hutten, waarin ik zo graag verblijf, de schoolklasjes uit het binnenland, de honderden katapulten en boodschappentassen. Maar de Afakatekens intrigeren mij nog het meest. Ik bezocht in Suriname mijn vriend Sunil Oemrawsingh die oorbelletjes voor mijn kleindochter maakte. Hij liet mij de schetsen zien van Marcel Pinas’ sieraden. Ik wilde meteen een paar oorbellen kopen, maar dat kon toen nog niet. Nu liggen ze in vitrines in de Utrechtse galerie. Toch wil ik ze liever bij Sunil kopen in de winkel van de goud-en zilversmid. Daar ontstaan ze. Daar horen ze thuis.

 

Denise Jannah zong in het Overvechtse station met haar gouden stem een ode aan Marcel, later met de vier Bijlmerzangeresjes van Jaden. Geïnteresseerd hoorde hij hen aan, een zonnebloem in zijn hand.

 “Je bent er ook!” riep hij mij na afloop toe.

“Dat had ik toch gezegd”, lachte ik.

 

En vanmiddag was ik met Ellen Ligteringen en Rutger Lem, mijn aanstaand bruidspaar, weer in Galerie Sanaa voor de opening van de solo tentoonstelling van Marcel.  Het is een bijna tropisch warme dag.  Je waant je in Paramaribo met al die luchtig en fleurig geklede mensen. Wel i verhouding weinig landgenoten, maar dat wijt ik aan de netwerken van de organisaties die hier opereren.

 

De beschilderde palen omringd door met zwart-witte pangistof  en  effen zwart  of wit beklede flessen zijn exemplarisch voor de kunstenaar. Schilderijen in felle kleuren of in zwart-wit van klein tot  metershoog met Afakatekens en pangi ruitjes.  De vitrine met de Boipili sieradenlijn. De video die in de kelder te zien is.

De inleiders eren de kunstenaar in alle toonaarden en dat is terecht. Geen enkele Surinaamse kunstenaar is in zo korte tijd in zoveel landen geëxposeerd en geroemd als deze jonge Okanisi uit Marowijne. We zullen nog veel van hem horen.

 

 

Cat, 9/9 2012

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl